KoffieDuo

Opzoek naar het perfecte kopje Espresso

De juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? (Gastblog)

BaristawordenDe juiste maalgraad bepalen. Hoe doe je dat? We horen het regelmatig dat mensen een dure espressomachine kopen en verbaast zijn dat de koffie die eruit komt niet de gewenste smaak heeft. Dit kan aan meerdere factoren liggen, waarvan het instellen van de juiste maalgraad de meest voorkomende is. In dit artikel besteden we aandacht aan het bepalen van de juiste maalgraad van de koffie.

Hoe doe je dat? Wij leggen het uit.

Waarom kiezen voor koffiebonen?

Gemalen koffie

Maak je nog geen gebruik van koffiebonen? Er zijn meerdere redenen waarom we jou aanraden dit te doen. Ten eerste worden de koffiebonen pas gemaald wanneer je op het punt staat om een bak koffie te zetten. Dit komt de versheid van de koffie (en dus de smaak) ten goede. Ten tweede kun je de maalgraad van de koffie zelf instellen. Het voordeel hiervan is dat je kunt ‘spelen’ met de smaak van de koffie. Vind je de koffie te bitter of te zuur? Dan pas je de maalgraad aan. Ook kun je de maalgraad van de koffiebonen aanpassen wanneer je een andere brewing methode gebruikt. Later hierover meer.

Waarom is het instellen van de maalgraad belangrijk?

Inmiddels is het duidelijk dat de maalgraad invloed heeft op de smaak van de koffie. Dit komt omdat de maalgraad de duur van de extractie bepaalt. Nu horen we jou denken wat extractie precies inhoudt. Bij extractie onttrekt het water alle smaken en aroma’s uit de gemalen koffie. Bij een fijne maling zijn koffie en water voor een langere tijd met elkaar in aanraking, wat een bittere smaak kan opleveren. Een koffieboon heeft namelijk aangename en ongewenst smaken. Duurt de extractie te kort, dan worden er weinig smaken uit de koffie onttrokken. Duurt de extractie te lang, dan worden er ook smaken onttrokken die minder gewenst zijn, zoals bitterheid. Een beetje bitterheid houdt de koffie in balans, maar teveel bitterheid wordt geen enkele koffiedrinker vrolijk van.

Balans is het streven

Een korte extractie staat gelijk aan zure smaken en een lange extractie staat gelijk aan bittere smaken. Uiteindelijk willen we een beetje van beiden om een gebalanceerde koffiesmaak in het kopje te krijgen. Aangezien smaken verschillen zal die balans voor de één ergens anders liggen dan bij de ander. Daarom zal je vooral verschillende maalgraden uit moeten proberen om te kijken welke jij het lekkerst vindt. Er is geen vaste regel! Maar dan heb je ook nog verschillende koffiezetmethoden, die het bepalen van de maalgraad lastiger maken. Je hebt namelijk voor iedere zetmethode een andere maalgraad nodig.

Maalgraad en koffiezetmethode

Elke zetmethode is anders. Bij een espressomachine wordt het water onder hoge druk door de fijne maling heen geperst en bij een Chemex druppelt het water door de filter heen. Doordat deze zetmethodes anders in elkaar steken, heb je met een chemex een grovere maling nodig en bij een espressomachine een fijnere maling. Om je op weg te helpen, hebben we een schema opgesteld waarin je een idee krijgt over de gewenste maalgraad per koffiezetmethode: French Press: zeer grove maling Filterkoffie (Chemex, V60): zeer grove maling Snel filter: zeer grove maling Espresso: fijne maling Turkse koffie: zeer fijne maling

Beginnen met de slow coffee methoden

Wanneer jouw ontdekkingsreis in de koffiewereld pas net begonnen bent, raden we jou aan te starten met de slow coffee methoden. Dit om verschillende redenen. Ten eerste zijn de slow coffee methoden in vergelijking met een espressomachine goed te betalen. Mocht het zo zijn dan je jouw passie voor de koffie (laten we het niet hopen) om welke reden dan ook verliest, dan heb je in ieder geval geen dure investeringen gedaan. En daarnaast laten de slow coffee methodes je echt nadenken over het resultaat wat in het kopje beland. Deze methoden, zoals de Chemex en de Aeropress, zijn gevoelig voor veranderingen. Pas je de temperatuur van het water aan, dan kun je een andere smaak verwachten. Pas je de maalgraad aan, dan merk je dat ook direct. Op deze manier leer je wat deze veranderingen doen met de smaak van de koffie. En dat is belangrijk om te weten wanneer je meer wilt leren over koffie.


A Bovenstaande (blog) artikel is geschreven als gastblog door het team van Baristaworden.nl - De website die zich bezig houdt met de vraag ‘Hoe serveer je de beste kop koffie?’


Dit bericht delen: