Maak kennis met de Spaanse koffie cultuur
Wie denkt aan Spaanse koffie is al snel geneigd te denken aan een dampende kop koffie met rum (of andere alcoholische drank) en een flinke laag slagroom. Deze associatie is niet zo vreemd, op de meeste vakantie bestemmingen bevat koffie immers inderdaad vaak alcohol en slagroom. Toch is alcoholische koffie niet (uitsluitend) representatief voor de rijke Spaanse koffiecultuur. De Spaanse koffiecultuur heeft namelijk meer bijzondere koffieklassiekers voortgebracht.
In dit blog-bericht een klein kijkje in de Spaanse koffiecultuur.
Cold Brew of Ice Coffee, wat is het verschil?
Cold brew en Ice Coffee staan al sinds 2015 onafgebroken in de jaarlijkse lijsten met koffietrends. De afgelopen jaren kan het dan ook bijna niet anders dan dat jij een van deze koffietrends hebt geproefd, of aan je voorbij hebt zien komen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Cold brew en Ice Coffee? Het is immers beiden ‘gewoon’ koude koffie, toch?
Espresso Tonic - De zomertrend van 2017?
De populariteit van 'koffie in het algemeen' is al heel wat jaren stabiel te noemen. Toch is (ook) koffie aan trends onderhevig waardoor er steeds nieuwe manieren worden bedacht om, op een andere manier, te genieten van het door ons zo geliefde drankje. Een ideaal voorbeeld is de onlangs voorspelde zomerse koffie trend de "espresso tonic". Deze trend bestaat letterlijk uit (zoals de naam al doet vermoeden) tonic welke is overgoten met espresso.
Deze opvallende trend is de laatste weken breeduit besproken in de Nederlandse en Engelse media. Bij ons riep deze trend direct een aantal vragen op zoals bijvoorbeeld: "Is dat wel echt lekker?", "Is het echt iets nieuws?" en "Hoe maak je het?" Heel kort samengevat kunnen wij zeggen "ja", "nee" en "eigenlijk vrij eenvoudig" - in dit bericht vertellen wij graag onze motievering achter deze antwoorden.
Het belang van (zelfgemalen) verse koffiebonen
Voor de gepassioneerde koffie drinker gaat er niets boven een vers bakje koffie. Om dit bakje koffie zo vers en optimaal mogelijk te bereiden steek je een hoop tijd en geld in het bestellen van de beste koffiebonen. En daarnaast geef je al snel een hoop geld uit aan de aanschaf van de juiste (koffie)apparatuur. Toch wordt er soms, zelfs door de meest toegewijde koffie fans, een cruciale stap over het hoofd gezien namelijk; Het malen van de koffiebonen. Dit terwijl bonen malen eigenlijk best eenvoudig is met de juiste apparatuur, en het een enorme invloed heeft op de versheid van jouw bakje koffie.
Het zelfmalen van de door jou gebruikte koffiebonen is een essentiële stap op weg naar het perfecte kopje koffie. Doordat het (zelf)malen zo belangrijk is delen wij graag een paar tips die van pas kunnen komen tijdens je missie het perfecte kopje verse koffie te bereiden.
De Scandinavische Koffiecultuur
Wie denkt een aan 'echt' koffie land, en aan een land met een rijke koffiecultuur, denkt waarschijnlijk niet aan Finland, Zweden, Noorwegen of Denemarken. Toch blijken juist de inwoners van deze landen (samen met Nederland) te behoren tot 's werelds grootste koffiedrinkers. Alleen al om deze reden is het interessant om iets meer te weten te komen over de Scandinavische koffiecultuur. Om alvast een klein tipje van de (koffie) sluier op te lichten, vind je hier 6 interessante feitjes over de Scandinavische koffiecultuur.